dinsdag 16 juni 2015

Zeilen naar de Kanaaleilanden, deel negentien

Met alle drukte rondom de Small Ships Race, zou ik bijna die andere grote reis vergeten, de trip naar de Kanaaleilanden. Mijn verslag hierover is nog lang niet af, dus jullie hebben nog een paar delen tegoed. Bij deze dus!
 
Dreigende luchten..
Met een vrij harde wind komen we aan in de haven van Fecamp. Het is al duidelijk te merken dat de zomer nu echt voorbij is. De vingersteigers in de haven van Fecamp zijn al weggehaald, wat de haven een verlaten sfeer geeft. Regenbuien komen af en aan. De dreigende luchten die ze met zich mee brengen maken het plaatje compleet. Het is tijd om weer naar huis te gaan...

 Het strand van Fecamp
We blijven dan ook niet lang in Fecamp. Er is hardere wind voorspeld en de haven van Fecamp ligt nou niet bepaald goed beschut. Bepaald niet, eigenlijk. De steigers deinen met windkracht vier á vijf al vrolijk mee op de golfslag. Niet echt een plek waar je wil zijn met echt harde wind. Daarom besluiten we snel door te varen naar Dieppe. Maar voor we vertrekken, maken we eerst nog even een ommetje over het strand. Het strand is bijna verlaten en we genieten van de melancholieke, herfstachtige sfeer. Ons valt nu pas op hoe mooi Fecamp eigenlijk is..
 
Aan de andere kant van de jachthaven heb je een mooi uitzicht over de krijtrotsen
Dan gooien we weer los en varen we door naar Dieppe. Vorige keer waren we er maar een nachtje, maar nu lijkt het erop dat we er wat langer zullen zijn. De weerberichten krijgen gelijk. Harde tot stormachtige wind, een week lang. De zee beukt woest op de pieren en het kiezelstrand van Dieppe. De branding pakt duizenden kiezeltjes op, om ze daarna weer met een donderend geraas te laten vallen. Een dreigend geluid.. No way dat we nu uitvaren. Dus zit er niets anders op dan een weekje in Dieppe te blijven plakken. 
 
Het waait flink in Dieppe
Gelukkig is Dieppe geen vervelende plek. Pal aan de jachthaven zitten tientallen heerlijke restaurantjes, die allemaal mosselen met schimmelkaas, mosselen met kruiden en gefrituurde mosselen aanbieden. Ook de dessertkaarten zijn vrij eenvormig: Crème brûlée (pudding met een suikerlaagje) Ile Flottante (schuim in custardsaus) en Crêpes Suzette (pannenkoekjes met sinaasappellikeur) zijn vaste prik in elk restaurant. Gelukkig word ik een goede crème brûlée nooit zat. En de restaurantjes zijn niet zo duur als in Nederland. 
 
Krijtrotsen in Dieppe
In een van de restaurantjes worden we aangesproken door een stel Fransen. Of we van Holland komen? Ze vinden het heel leuk om eens Nederlands te horen. Zij behoren tot de Frans-Vlamingen, een Nederlands sprekende minderheid in Frankrijk. Het Vlaams dat ze spreken is voor ons niet echt verstaanbaar. Heel bijzonder om te horen, ik wist niet dat Frankrijk ook een Nederlands taalgebied heeft...

In de haven is er inmiddels een Nederlandse boot naast ons komen te liggen. We raken aan de praat met de kleurrijke eigenaar en zijn vrouw. Hij is een echte vrije jongen en avonturier. Nul zeilervaring, maar hij heeft toch besloten een boot te kopen en naar Marokko te varen, waar hij een tweede huisje heeft. Het is hem gelukt om over zee van Nederland naar Dieppe te komen, maar hij weet niet zeker of hij de Golf Van Biskaje zo laat in het seizoen nog aandurft. Misschien wil hij over de Franse kanalen naar de Middellandse zee. Wij denken ook dat dat de meest verstandige keuze is..

Op regenachtige dagen vermaken we ons met internet en computerspelletjes, op zonnige dagen wandelen we veel. Dieppe is een mooie badplaats, die de sfeer ademt van een ansichtkaart uit de jaren zeventig. Een breed strand aan een statige boulevard, met keurig gemaaid gras en daarachter een aantal oude hotels. Op de boulevard staan er allerlei voedseltentjes, er is een zwembad en kinderen kunnen zich de hele dag vermaken in een speelparadijs in de vorm van een piratenboot. Boven de stad, op de witte krijtrotsen, staat een oud kasteel. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de boulevard. 

Een gedenkplaat herinnert aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, In 1942 deden de geallieerden een poging om de stad terug te veroveren op de nazi's, wat drastisch mislukte. Meer dan zestig procent van de zesduizend geallieerde soldaten die meededen aan de aanval werd gedood, verwond of gevangen genomen. Dieppe moest nog een paar jaar wachten op haar bevrijding...
  
Uitzicht over de boulevard
De laatste paar dagen trekt de wind aan tot een heuse storm. Ook hier liggen we niet erg beschut, we worden bijna zeeziek op onze eigen boot. Maar de weerberichten bieden hoop. De verwachting is dat de wind iets zal gaan liggen. Niet voor lang, maar een dag. Daarna is er weer een windkracht vijf voorspeld. Maar een dag moet genoeg zijn om naar Boulogne te kunnen varen. En we willen graag terug, want van onze tien weken vakantie is niet zo heel veel meer over. We besluiten dus van het gaatje gebruik te maken. In de ochtend verlaten we Dieppe. Nu maar hopen dat de wind zich aan de voorspelling houdt..

Wordt vervolgd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten